Солната терапия е начин за подобряване на здравето, като въздейства в три аспекта: дихателни, кожни заболявания и психически разтройства, чрез вдишване и излагането на тялото на сухи аерозоли в солни стаи.

Солната терапия е подходяща както за възрастни, така и за деца.
При лекуването с халотерапия, солта която се вдишва има свойството да абсорбира по естествен начин течностите (слузта) от носа и от синусите, като в същото време „изчиства“ дихателната система, защото солта е естествено антисептично средство с противъзпалително и антибактериално действие.

В солната стая сеаса за възрастни трае 40мин., а за деца 20мин.при контролирани температура, влажност на въздуха в помещенията и концентрация на солните частици.

 

Халотерапията оказва благоприятно въздействие върху:

Дихателната система

Чрез антибактериалния си и противовъзпалителен ефект солната терапия подобрява капацитета на белите дробове, засилва активността на мукоцилиарния клирънс, способства за повишаване на съпротивителните сили на организма срещу грип и грипни състояния, и намалява рисковете за простудни заболявания и сезонни респираторни инфекции. Чрез вдишването на въздух, интензивно натоварен с микроскопични солни частици, бронхите и като цяло белите дробове подобряват здравето си. Микрочастиците сол, изстрелвани от халогенератора при определени параметри действат като антибактериални агенти, захващащи и разтварящи бактериите и другите замърсители от въздуха като прах, дим, полени и много други вредни вещества. Обезвредени от солта те се изкашлят от пациента, а ако са попаднали в кръвния поток и чрез метаболитните процеси в тялото, те се изхвърлят през отделителната система.

Здравни приложения:
 

 • бронхит
 • кашлица
 • пневмония
 • синузит
 • сезонна алергия
 • фарингит
 • бронхиална астма
 • муковисцидоза
 • сенна хрема
 • остри или хронични дихателни заболявания
 • възпалени сливици
 • отит
 • хъркане
 • ринит
 • бронхит при пушачи
Халотерапията в дерматологията

Антимикотичното действие на солта води до изглаждане на кожата и преодоляване на кожните проблеми. Възпалената кожа се редуцира и възстановява, намалява отокът при постхирургични белези, сърбежите затихват. Забелязва се по-бързо зарастване на рани и драскотини.

 

·         акне

·         невродермит

·         екземи

·         лишеи

·         черни точки

·         хиперсекреция на мастните жлези

·         гнойни прояви по кожата

·         кожни алергии

·         дерматит

·         себорея

·         гъбички

·         заболявания на скалпа

·         псориазис

Алергии и алергичен ринит

Както е добре известно, солта е добър антиконгестант. Тя намалява възпалението, разширява дихателните пътища, възстановява нормалния пренос на мукозната секреция и освобождава блокажи в бронхите и бронхиолите, водещи до бързо елиминиране на остатъчния катран и чуждите алергени. Подобреното отводняване дава възможност за намаляване на замърсителите, които могат да активират или удължат алергичните пристъпи. Освен това, способността на солта да намалява отоците в подутите лигавици на синусите и респираторния тракт, отваря дихателните пътища и води до бързо облекчаване на симптомите.

Алергичният ринит е вид широко разпространена алергия и оплакванията се пораждат при контакт с вещество, към което човек е чувствителен (цветен прашец, акари, плесен, козината на животните и пера, цигарен дим, или прах).

Симптомите на алергичния ринит са последователни кихания, течащ нос, усещане за запушен нос.

Лекуването с халотерапия е 100% натурален и безвреден метод на лечение. Частиците сол проникват в дихателните пътища, като намаляват количеството носна слуз, която причинява запушването на носа, убива вирусните бактерии и разширява дихателните пътища в носа и носните кухини като ускорява отичането на слузта, останала в белите дробове.

Пребиваването в солната стая способства за очистването на дихателните пътища, антибактерицидното действие на въздуха снижава количеството на болестотворните бактерии в дихателните пътище, бронхитите и лигавицата.

Имунната система

Имунната Ви система е силна ако спортувате редовно и се храните здравословно.

Оказва се обаче, че почивката в солна стая също може да я подобри и да рестартира организма.

Фините частици сол, попаднали в организма подобряват метаболизма, кръвообращението, действат благотворно на централната нервна система, при нервност, нарушен сън, хъркане.

Освен това солта абсорбира бактериите и мукуса от дробовете и така прави хората здрави.

Зависимост от тютюнопушене

Ако сте пушач, сега е моментът да прочистите белите си дробове, а и да си починете в облак свеж въздух.

Халотерапията действа като безотказен метод за пречистване на дихателните пътища и белите дробове, премахвайки от тях нежеланите частици, следствия от цигарите. Вдишаните солни частици отварят запушените дихателни пътища, повишават и подобри белодробния капацитет.

Спорт и музикална кариера

Солната терапия спомага за увеличаване на аеробния капацитет на белите дробове. Чрез нея се подобрява функцията им, респективно води до подобряване на резултатите при спортисти и певци.

Козметичен ефект

Халотерапията е прекрасно средство при козметични проблеми. Солните процедури ще обновяват кожата ви, като премахнат мъртвия й слой и ще я подхранят. Ще усетите качествена промяна в по-силния приток на кръв към клетките на кожата и засилването обмена на кислород на микрониво. Доказано е, че микроклиматът в солната стая подсушава и дезинфектира кожата, благодарение на което тя се обновява и оздравява. Сизненада ще забележите по-бързото зарастване на рани и охлузвания.

Нервната система и психо- емоционалното състояние

Солната терапия способства за намаляване на стреса и създава условия за релаксация и освежаване.

Микроклиматът и релаксиращата обстановка в солната стая благоприятстват за успокояване на нервната система, като се намалява стресът и умората. Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка.

На места с вредни производства или нестабилен работен график с нощни смени, солната стая ще помогне да се справите с психо-емоционалния стрес, ще облекчи умората и ще окаже положителен ефект върху претоварената нервна система при:

·         стрес

·         депресия

·         главоболие

·         неврози

·         мигрена

·         задух

както и за:

·         балансиране на кръвното налягане при хипо- и хипертоници

·         възстановяване след прекаран инфаркт и инсулт

·         повишаване енергията и тонуса

·         подобряване на настроението

·         профилактика на заболяванията, свързани със замърсяването на околната среда

·         стягане в гърдите

·         фобии

·         безпокойство

·         безсъние

·         умора

·         летаргия

Престоят в Солната стая може да ви помогне и:


 

 • да се освободите от излишните килограми без тренировки и диети
 • да предотвратите затлъстяване
 • да укрепите имунната си система

Кога е по-добре да изчакаме преди да запишем час:

 • Висока температура
 • Стомашни неразположения
 • Епилепсия
 • Психични разстройства
 • Сърдечно съдова недостатъчност
 • Туберколоза
 • Тежки бъбречни увреждания
 • Онкологични заболявания
 • Високо кръвно налягане, което не се контролира с медикаменти.
 • Учестена кашлица

Важно:

 

Солните терапии са допълващи процедури и не бива да се прилагат като заместител на професионалното медицинско лечение при здравословни проблеми. Ние не поставяме диагнози и не предписваме лечение.​

 

Ние се стремим чрез съвременни методи и модерни технологии, да създадем среда в градски условия, наподобяваща солна пещера, чрез която да можете да почувствате благотворното влияние на солта върху организма си.